poniedziałek, 22 lipca 2013

Lody z borówką amerykańską

Czas przygotowania: 260 minut
Czas chłodzenia / mrożenia: 240 minut

Składniki

  • 3 żółtka jaj
  • 200 ml mleka
  • 200 ml śmietanki 30%
  • 70 g cukru
  • 50 g cukru waniliowego domowego (przepis wkrótce)
  • 350 g borówek amerykańskich 

Etapy przygotowania

Ważne przy robieniu lodów: wszystkie składniki muszą być porządnie schłodzone !

Żółtka ubijamy z cukrami na puszystą masę, dolewamy do nich mleko i dokładnie mieszamy. Wstawiamy do lodówki.
W osobnej misce ubijamy kremówkę na sztywno. W kolejnej rozgniatamy widelcem borówki, jeśli nie lubicie kawałków owoców  w lodach, to można je zmiksować.
Nastepnie masę zółtkową, kremówkę i owoce mieszamy delikatnie do połączenia składników.
Z zamrażarki wyjmujemy mrożącą się od 24 godzin misę z maszynki do lodów. Uruchamiamy maszynkę i powoli wlewamy do niej masę lodową.
Lody kręciłam 6o minut, następnie mroziłam w zamrażarce przez kolejne 3 godziny.



 
 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz