Czas przygotowania: 260 minut
Czas chłodzenia / mrożenia: 240 minut
Składniki
- 3 żółtka jaj
- 200 ml mleka
- 200 ml śmietanki 30%
- 70 g cukru
- 50 g cukru waniliowego domowego (przepis wkrótce)
- 350 g borówek amerykańskich
Etapy przygotowania
Ważne przy robieniu lodów: wszystkie składniki muszą być porządnie schłodzone !Żółtka ubijamy z cukrami na puszystą masę, dolewamy do nich mleko i dokładnie mieszamy. Wstawiamy do lodówki.
W osobnej misce ubijamy kremówkę na sztywno. W kolejnej rozgniatamy widelcem borówki, jeśli nie lubicie kawałków owoców w lodach, to można je zmiksować.
Nastepnie masę zółtkową, kremówkę i owoce mieszamy delikatnie do połączenia składników.
Z zamrażarki wyjmujemy mrożącą się od 24 godzin misę z maszynki do lodów. Uruchamiamy maszynkę i powoli wlewamy do niej masę lodową.
Lody kręciłam 6o minut, następnie mroziłam w zamrażarce przez kolejne 3 godziny.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz